Εκτέλεση
Σε στενή, βαθιά κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα λαχανικά κομμένα σε ροδέλες. επάνω στα λαχανικά τοποθετούμε το ροφό. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το νερό, ίσα που να σκεπάζει τα υλικά (περίπου 3 λίτρα). Αλατοπιπερωνουμε και βράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για 35΄. Αφού βράσει ο ροφός, με προσοχή το βγάζουμε σε μια πιατέλα.
Βάζουμε όλα τα λαχανικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Σουρώνουμε σε σήτα το ζωμό και τον ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, μαζί με τα πολτοποιημένα λαχανικά. Αφού πάρει ξανά βράση η σούπα, ρίχνουμε μέσα το κουσκούς η το ρύζι.
Βράζουμε για 15΄ σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τον χυμό από τα λεμόνια.