ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα:
Για τον μπακαλιάρο θα χρειαστούμε:
- 1 συσκευασία ελαφρώς αλατισμένο μπακαλιάρο ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού καλαμποκέλαιο
Για τη σκορδαλιά θα χρειαστούμε:
- 5 μεσαίες πατάτες
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
- τον χυμό μισού λεμονιού
- 1 κουταλάκι ξύδι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
– Το προηγούμενο βράδυ, βγάζουμε τον μπακαλιάρο από την κατάψυξη και τον αφήνουμε μέσα στο ψυγείο να ξεπαγώσει σιγά σιγά.
– Την επόμενη μέρα, καθαρίζουμε πολύ καλά τις πατάτες, τις πλένουμε και τις βάζουμε να βράσουν σε αρκετό νερό για περίπου 45 λεπτά (είναι αναλόγως την πατάτα).
– Μόλις η πατάτα είναι έτοιμη, ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ το ελαιόλαδο, τις σκελίδες σκόρδου σε κομμάτια, το ξύδι, τον χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε όλα τα υλικά πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.
– Αφαιρούμε το νερό από την κατσαρόλα και με ένα πατητήρι ή με ένα πιρούνι λιώνουμε πολύ καλά τις πατάτες μας.
– Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα από το μπλέντερ και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
– Το επόμενο βήμα είναι να ξεπλύνουμε πάρα πολύ καλά τον μπακαλιάρο και να τον πιέσουμε με το χέρι, ώστε να φύγουν όλα τα νερά. Στη συνέχεια, βάζουμε σε μια σακούλα το αλεύρι και προσθέτουμε ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Κλείνουμε καλά τη σακούλα και την ταρακουνάμε, ώστε να κολλήσει καλά το αλεύρι στον μπακαλιάρο. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε για όλα τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
– Βάζουμε το καλαμποκέλαιο στο τηγάνι να ζεσταθεί και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και από τις δύο μεριές.